Maret 23, 2023

Villa Ming

Travel & Wisata

Kumpulan pertama 41 jemaah haji Shahidah Travel pulang ke

2 min read

SINGAPURA: Kumpulan pertama seramai 41 jemaah haji Singapura dari agensi Shahidah Vacation selamat pulang ke tanah air pada Sabtu (16 Julai) selepas selesai menjalani ibadah haji.

Para jemaah tersebut tiba di Lapangan Terbang Changi Terminal 3 sekitar jam 8.00 malam ini (16 Julai) dengan menaiki pesawat Arab Saudi.

Pengarah Urusan Shahidah Travel , Encik Ayoob Angullia memberi tahu BERITAmediacorp bahawa para jemaah memberikan kerjasama sepenuhnya dengan melakukan Ujian Pantas Antigen (Artwork) sebelum berangkat ke Singapura

Kesemua jemaah tersebut diuji negatif COVID-19.

Menteri menjawab jawaban bagi Ehwal Masyarakat Islam Masagos Zulkifli dan Ketua Eksekutif MUIS, Kadir Maideen turut hadir di Lapangan Terbang Changi untuk menyambut ketibaan mereka.

--

Dalam hal itu, sebanyak 10 kit-package ujian Art diberikan secara percuma kepada setiap jemaah hari ini.

Langkah berwaspada ini penting bagi mengurangkan risiko penyebaran virus korona.

Encik Ayoob berkata berkata akan terus menyatukan kesihatan para jemaah tentang.

Mereka diminta untuk memaklumkan keputusan pertanyaan masing-masing setiap hari selama lima hari di kumpulan Whatsapp Shahidah Journey.

“Kumpulan saya akan menyatukan keadaan kesihatan para jemaah dan kita akan memberi nasihat-nasihat yang sewajarnya. Objektif kami adalah agar mereka dapat menjalani kehidupan seperti biasa selepas lima hari,” jelas Encik Ayoob.

Langkah tersebut penting bagi memastikan jangkitan COVID-19 tidak menular.

--

Menurut Pengarah ST&T Worldwide Dr Ammar Angullia langkah pencegahan sebaik-baiknya diamalkan untuk selama lima hari.

“Mereka sudah berwukuf, menjalani ibadah Haji. Justeru, tanggung jawab sosial mereka bukan sahaja untuk diri sendiri tetapi juga peringatan bahawa mereka juga sebahagian dari umat.

“Dengan tanggung jawab sosial, mereka bukan sahaja menjaga diri kesihatan masing-masing, tetapi juga masyarakat secara amnya.”

Selain Shahidah Journey, 106 jemaah TM Fouzy Journey & Excursions, Hamidah Vacation & Tours dan Hahnemann Vacation & Tours selamat pulang ke tanah air hari ini.

Kumpulan jemaah haji Singapura yang terakhir,dijadualkan akan kembali ke tanah air pada 30 Julai nanti.